15/12/2015

Het gezicht van Jeremy Clarkson zal er wel wat mee te maken hebben maar de video van Amazon over zijn nieuwe bezorgdrone werd niet alleen daarom meer dan 5,5 miljoen keer bekeken op YouTube. Het is Amazon pure ernst om in de zeer nabije toekomst pakjes te leveren met de ‘Prime Air’

Ook DHL in Duitsland en Swiss Post lieten al weten te experimenteren met drones. Zij geloven in een ‘Ideale Drone Wereld’, waarin het allemaal een stuk sneller, goedkoper en vooral milieubewuster zal gaan.

Maar voor het zover is, moeten er natuurlijk nog enkele hindernissen worden genomen. Eerst en vooral zal de wetgeving in verschillende landen moeten versoepelen. Die zegt bijvoorbeeld dat drones altijd binnen het zicht moeten blijven van de piloot op de grond. Dat is alvast uitgesloten als je op dergelijke futuristische manier een pakketje wil bezorgen.

Maar Amazon, de Amerikaanse e-commercegigant, wachtte hier niet op en experimenteerde volop met bezorgdrones. Het rekende uit dat het ongeveer 350 miljoen euro zal moeten investeren om tienduizenden drones aan te schaffen en operationeel te maken. Daarnaast zullen er duizenden werknemers geworven worden om de verschillende vluchten in goede banen te leiden. Hierbij wordt uitgegaan van 400 miljoen bezorgde pakketjes per jaar.

Drone delivers the goods against the background of New York at sBezorging bergdorpjes en eilanden 

Na deze heuse investering zegt Amazon ferm te kunnen besparen op de verzendkosten. Bestelwagens en chauffeurs zijn dan niet meer van doen. Die zijn niet alleen duurder en meer vervuilend, maar ook trager dan drones. En nog een pluspunt voor Amazon: het zal dan ook eilanden of afgelegen gebieden makkelijker kunnen bedienen. Dat is ook wat de drone voor Swiss Post zo interessant maakt. In Zwitserland zijn heel wat bergdorpjes moeilijk bereikbaar.

Bij dit alles stelde Amazon zich open voor de bedenkingen van critici. Hoe zit het met de veiligheid? En de privacy? Zitten we te wachten op een lucht vol drones? En hoe zorg je dat de pakketjes van drones niet door voorbijgangers worden gestolen?

Drones: verder en veiliger

Op al deze vragen, vond Amazon niet altijd een gepast antwoord, maar het zag snel in dat de ‘gewone’ drone geen kans had op slagen. Het stapte af van het quadcopter design en koos voor een drone die verticaal opstijgt, maar dan tijdens zijn vlucht overschakelt naar een horizontale vliegmodus. De nieuwe drone kreeg de naam ‘Prime Air’.

Het is de bedoeling dat er verschillende modellen komen die naargelang de situatie kunnen worden ingezet. Bovendien zijn de drones ook uitgerust met een technologie die hun in staat stelt om andere vliegobjecten zoals een luchtballon te vermijden. De nieuwe drone zou ook een stuk verder kunnen vliegen en zou ook een stuk veiliger zijn dan voorheen.

Amazon maakt zich sterk dat zijn ‘Prime Air’ drones in de nabije toekomst als normaal zullen worden beschouwd in het straatbeeld en simpelweg gezien gaan worden als vrachtverkeer, maar dan in de lucht. Het is alvast een evolutie in de logistieke sector waar bedrijven niet langer spottend tegen aankijken. Of denkt u dat het nog even gaat duren?

Jan de Jong

Deze blog verscheen ook op Logistiek.nl