24/09/2015
In een vorig leven was ondergetekende kort loketbediende bij Bpost. Heel wat vrouwen – of mannen in opdracht van – kwamen dagelijks hun ‘pakje’ afhalen of terugbrengen. Wat me opviel was dat daar bitter weinig Belgische afzenders tussen zaten. Neen: met Nederland, Amerika en China, daar doen de Belgen online zaakjes mee. Dat het helemaal niet goed gaat met de e-commerce in België, is dan ook een understatement. Een bewijs dat al onze regeringen het belang van online shoppen voor onze lokale economie altijd onderschat hebben.
Ik wist niet wat ik las onlangs: “België springt over Nederland in ranglijst meest belovende e-commerce landen” of “Belgische e-commerce stijgt”. Waar halen ze die goednieuwsshow toch vandaan, vroeg ik mij af? Aan mijn loket overhandigde ik pakjes van Coolblue en Bol.com uit Nederland, het Amerikaanse Amazon.com en dat met die grappige naam uit China: Alibaba.com. En intussen zag ik ook de camionettes van PostNL – jaja, de Nederlandse post – passeren langs onze kantoren, die hier intussen honderd afhaalpunten heeft.
Maar van Belgische (online)verdelers geen spoor. En recente cijfers geven mijn voorgevoel gelijk. Er vloeide 42% van onze online bestedingen naar buitenlandse webshops, waardoor 2,4 miljard euro definitief uit onze economie werd gezogen en duizenden potentiële jobs definitief verloren zijn gegaan. En het ergste moet nog komen, zeggen communicatiespecialisten. De concurrentie uit het buitenland zal op zeer korte termijn exponentieel groeien en België heeft daar geen antwoord voor klaar. Als we nu geen maatregelen treffen, zeggen diezelfde kenners, dan creëren we gegarandeerd permanente schade aan onze economie.
Nederland wel mee
Dat Nederland op vlak van online zakendoen altijd voor is geweest op ons Belgenlandje, is geen geheim. Wij zorgen bij hen voor zo’n 60% van alle buitenlandse e-commerce-inkomsten. De ‘Hollanders’ waren wel meteen mee toen ze indertijd massaal slimme domeinnamen kochten die bovenaan in google stonden. Ze investeerden in logistiek en distributie, pasten hun arbeids- en handelswetgeving aan en hadden het lef om te experimenteren met online-marketingconcepten.
En wij Belgen? Wij houden het na zovele jaren nog altijd op discussiëren. Zeuren over btw-wetgeving, flexibele uren, loonkosten, achterhaalde regels zoals sperperiodes en solden, of hoe we online zakendoen moeten gaan reglementeren. Populaire ketens van bij ons zijn het moe en zoeken hun heil in Nederland. Schoenenketen Torfs werkt samen met Bol.com, kledingketen JBC verplaatste alles naar onze noorderburen, net als ZEB. Zou het bij de verantwoordelijken eindelijk beginnen dagen dat het niet vijf voor maar vijf na twaalf is?
Jan de Jong