“Een eigen ontwerp vind ik als ontwikkelaar toch heel belangrijk”

Student Wesley Verlinde
van de Hogeschool Vives
bekeek en vergeleek
enkele garage software leveranciers

Ik bekeek drie software leveranciers die ik na een rondvraag het meest hoorde bij de garagisten. Zijnde Carfac C, BBT en WACSonline. Voor de planning nam ik er ook Plan-IT bij. Het was een interessante studie hoe ze allevier op 1 of andere manier hun klanten weten te triggeren. Maar, hoewel ze alledrie dezelfde doelgroep hebben, viel het ook op dat er heel wat verschillen zijn tussen de drie.

ORIGINEEL VS COPY PASTE

Als toekomstig ontwikkelaar vind ik het bijvoorbeeld heel belangrijk dat wanneer je een programma aanbiedt, dat zelf ontwikkeld is. Zo kan je bij vragen van de klanten snel handelen om iets aan te passen. Carfac C en WACSonline hebben een eigen ontwerp maar bij BBT blijkt dat niet het geval. Het is een kopie van een bestaand programma waar de titels werden aangepast in garageterminologie. Ik vraag me af wanneer klanten van BBT aankloppen bij de helpdesk om iets te veranderen, wat hun antwoord dan is.

Ik vroeg de garagisten ook naar een top-6 van de functies die ze het meest gebruiken. Intuïtief heeft WACSonline hierin vele strepen voor op zijn concullega’s. Je vindt meteen wat je zoekt.

WACSonline
BBT

CLOUD VS SERVER

Wat WACSonline en BBT wel gemeen hebben, is dat hun platform zich in de cloud bevindt. Bij Carfac C is dit niet het geval. Wie niet in de cloud werkt, ondervindt heel wat nadelen. Zo kan je met WACSonline en BBT overal inloggen waar er internet is. Met Carfac C kan dit enkel op de plaats waar je server staat. Ook wanneer er een opleiding of update moet gebeuren of er loopt iets fout in het programma, maakt dit een heus verschil. Als je in de cloud werkt, kan de leverancier dit vanop afstand doen. Werk je met een server, dan moet je leverancier langskomen waardoor het prijskaartje niet mals is. Ook is een afspraak om langs te komen niet voor meteen en moet je even wachten tot het euvel opgelost is.

Over prijskaartjes gesproken, ik ging ook even te rade wat het moet kosten om je data te herstellen. Wat blijkt? BBT vraagt € 600 en Carfac C € 895. Bij WACSonline vragen ze hier niks voor.

CAR-PASS

Een link met Car-Pass is voor iedere garagist onontbeerlijk in zijn garagebeheer. Zowel bij WACSonline als Carfac C is er een mooi overzicht. BBT heeft geen overzicht, daar zie je gewoon een volledige lijst. Als je nadien iets wil corrigeren, lukt dit niet bij BBT en Carfac C. Bij WACSonline kan je dit wel.

ANDERE KOPPELINGEN

Om online te shoppen bij je onderdelenleverancier zit je het best bij WACSonline. Zij hebben directe koppelingen met bijna alle grossiers. LKQ, Salto, Brezan, Mijn Grossier… Aangezien alle gegevens van het voertuig er via de nummerplaat kunnen opgevraagd worden, weet je zeker dat je de juiste stukken bestelt. Zo worden retours bijna uitgesloten. Importeren in de werkkaart gaat bij WACSonline met 1 klik. BBT heeft bijvoorbeeld ook een koppeling naar Mijn Grossier, maar daar bestel je onderdelen via het chassisnummer en kan je niet importeren. Toch een handicap. Carfac C is beperkt in zijn koppelingen naar grossiers.

Boekhouding is enkel bij Carfac C inbegrepen. Een koppeling naar andere boekhoudingsleveranciers (ExactOnline, Octopus, Wolters Kluwer,…) is niet mogelijk. WACSonline werkt samen met verschillende boekhoudingsleveranciers, waardoor een link naar hen snel gelegd is. Deze betaal je wel apart. Bij BBT is een link naar zo’n boekhoudingsleverancier niet makkelijk te realiseren.

Een extra troef bij BBT is dat ze een link hebben naar Bpost om herinneringen per post te versturen. Dit zit niet in de pakketten van WACSonline en Carfac C.

PLANNING

Zowel WACSonline, Carfac C als BBT hebben een planbord. Buiten de lay-out zijn er quasi geen verschillen bij deze leveranciers. Bij een andere speler op de markt, Plan-IT, die door de Mercedes-dealers gebruikt wordt, merken we wel één groot verschil. Zij bieden enkel een dagplanning aan, terwijl WACSonline, Carfac C en BBT ook een week- en maandplanning hebben. WACSonline voegt daar nog een capaciteitsplanning en een app online afspraken aan toe.

Plan-IT
WACSonline

WERKPLAATS

De werkplaatsplaatsplanning is enkel bij WACSonline een eigen ontwerp. Ook enkel bij WACSonline kan je met meerdere in één werkkaart werken.

Nog uniek in de werkplaats bij WACSonline: hét monteurscherm. De mecanicien kan via een tablet zijn werkkaart bekijken en zijn tijd registreren. Er is ook nog een bijkomende optie: de universele checklist. Hier kan de mecanicien zijn to do’s afvinken en is hij zeker dat hij niks vergeet.

OVERZICHT

Natuurlijk zijn er nog andere verschillen en pro’s en contra’s. Ik lijst ze graag allemaal zo objectief mogelijk op hieronder.

LeverancierCarfac CBBTWACSonline
In de CloudServerJaJa
OnderhoudscontractenBetalendBetalendGratis
Zelf ontwikkeld en geschreven productEigen OntwerpKopieEigen ontwerp
Intuïtieve interface (6 meest gebruikte functies)NeenNeenJa
Overal beschikbaar zonder bijkomende softwareNeenJaJa
Digitale WerkkaartNeenNeenJa
Bidirectionele koppelingen (API)NeenNeenJa
Foto AppNeenNeenJa
Werken met meerdere in een werkkaartNeenNeenJa
Car-Pass met de mogelijkheid tot correctieNeenNeenJa
Car-Pass overzichtJaNeenJa
Data herstel kosten600 euro895 euroGeen
Users (personalisatie mogelijkheden)JaNeenJa
Koppeling boekhoudingBetalendBetalendInbegrepen
Klantenbeheer, rappels, brieven, mailings – automatischJaNeenJa
SMS-moduleJaJaJa
Automatisch StockbeheerNeenNeenJa
Leveringsnota’s automatische verwerkingNeenJaJa
Aanmaak verkoopfacturen automatischJaJaJa
Prijslijsten merkonderdelenBeperktEnkel ToyotaJa
Wagenbeheer, modelbeheerJaJaJa
GarageregisterJaJaJa
Werkplaatsplanning eigen ontwerpNeenNeenJa
Tijdregistratie zonder bijkomende kostenNeenNeenJa
Workflow managementNeenNeenJa
Vereenvoudigd MagazijnbeheerNeenJaJa
LeveranciersbeheerJaJaJa
Barcode scanning zonder bijkomende investeringenNeenNeenJa
Interne en Garantie FacturatieJaNeenJa
Kostprijs marge facturatieJaNeenJa
Vervangwagenbeheer en verhuurvlootNeenNeenJa
Multi-locatieNeenNeenJa
Boekhouding in pakketJaNeenNeen
Koppeling boekhoudsystemenNeenNeenJa
PersoneelJaNeenJa